Tiber ye aku derhaka convert ke kuih tradisional. Haha. 1st time ni buat kuih tradisional.
Mula2 kenal kuih ni time sekolah form 4-5 kat asrama kat terengganu. Dorang panggil kuih bakar. Sejak dari tu terus suka makan. Tapi kat sini susah nak cari kuih bakar tradisional macam tu. Jadinya buat la sendiri walaupon takde la tradisional sangat.wuu
Kuih bakar ni adik beradik dengan kuih kemboja tak silap. Rasa sama je cuma kuih kemboja size besar. Aku lebih suka yang size kecik2 macam yang aku buat ni.
KUIH BAKAR PANDAN
1 cawan tepung gandum
1 cawan air pandan (6 helai)
2 cawan santan
2 biji telur
1/3 cawan gula
1 sudu minyak masak
Sedikit pewarna hijau (biru+kuning)
Bijan
Blend kesemua bahan kecuali bijan sehingga sebati.
Sapukan minyak di acuan muffin.
Tuangkan adunan ke dalam acuan.
Taburkan bijan.
Bakar dengan suhu 180 degree celcius selama 1 jam suku/stgh.
Gula tu sapa yang suka manis better lebihkan. Kuih tradisional ni lebih manis lebih sedap kan.hehe. Tapi kalau tengah diet takyah la ye manis2. Lagipon baik untuk kesihatan. #donenasihat
Pewarna tu pulak mengapa aku guna biru+kuning sebab.. cari kat kedai takde color hijau tetibe teringat biru campur kuning jadi hijau jadinya terpaksa la beli dua2 color.
0 komen:
Post a Comment