FIND RECIPES HERE

17 Jan 2019

RESEPI CEK MEK MOLEK (JAPANESE SWEET POTATO) ~ RANGUP DI LUAR LEMBUT DI DALAM

Assalamualaikum..


Ok tak move on lagi dengan kuih pantai timur haha. Yang ni pon kenal masa belajar kat ganu dulu. Kalau buka pose kat hostel wajib ada kuih ni. Tapi dulu takde la suka makan sangat. Lately bila kadang beli untuk breakfast jadi suka pulak. Kuih ni manis ye ada gula kat dalam. Jadinya tak elok la selalu makan. Konsepnya kurangkan manis dalam makanan lebihkan manis dalam senyuman. Giteww


Keledek ungu ni dulu2 kakakku yang biase beli saje2 buat makan gitu2 je. Aku pon jadi tersuka kat keledek ni. Tiberr terjumpa pulak resepi. Tapinya memang sedap la lemak berkrim. Memang sesuai buat cek mek molek. Cek mek aku ni rangup di luar lembut di dalam. Kakak aku cakap sedap sebab rangup.haha. Yang penting banyak jugak la aku makan. Kengkonon mula2 nak rasa je tapi dah makan satu jadi addicted pulak sedapnya tu.


Cek mek molek ni sebenarnya ingredientnya lebih kurang sama je dengan kuih keria. Bezanya keria gula salut kat luar. Cek mek ni gula cair di dalam. 

CEK MEK MOLEK KELEDEK JEPUN (11 ketul)

2 cawan keledek yang sudah direbus & dilenyek
3 sudu besar tepung gandum
Setengah sudu kecil garam
Gula pasir

Kupas keledek dan cuci bersih. Rebuskan sehingga empuk.
Lenyekkan keledek sehingga halus.
Campurkan/uli dengan tepung gandum dan garam bagi sebati.
Bentukkan menjadi bentuk bulat.
Leperkan dan letakkan satu sudu kecil gula ditengah2.
Tutupkan gula dan bentukkan bujur.
Panaskan minyak dengan api sederhana. Gorengkan sehingga kekuningan/coklat.
Angkat dan toskan minyak. Siap!


Note : Sukatan tepung boleh dilebihkan kalau nak dapat adunan yang lebih keras. Kalau terlalu lembut pon tak elok juga sebab menyerap minyak dan lembik.


Filling gula pulak kalau nak manis sampai air gula tu meleleh bila digigit boleh la lebihkan satu sudu lagi. Tapi bagi aku satu sudu kecil tu dah cukup manis dah. Banyak2 kang kencing manis pulak nanti.



0 komen:

Post a Comment