Selamat menyambut Hari Raya korban uols...Ha disebabkan harini cuti aku memang dah plan nak update blog..Bukan main ssh dok mikir nak try resepi ape. Time dok pikir tu ternampak la kat facebook picture Butter cake dari page kak Azlita masam manis. Aku memang dari dulu adore sangat dengan kak azlita ni. Sebab aku minat dengan food photography aku suka la tengok picture yang disnap semua cantik2. Memang kalau nampak tu terliur terus. hahaha.
Aku dah mengantuk sebenarnya ni, esok kerja oii, dah pukul 12 lebih. ni konpem esok mengantuk kat lab..Okey aku target pukul 1 nak tidur so tak payah membebel lagi moh la kita tengok resepi..
Source : Azlita Masam Manis
ROSE BUTTER CAKE
BAHAN-BAHAN
Bahan A
125g margerine
25g butter
75g gula kastor
50g gula icing
Bahan B
125 gm telur gred A ~ Tanpa kulit (anggaran 2 biji)
1/4 sudu teh esen vanilla
Bahan C
125g tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
* campurkan dan ayak
Bahan D
Pewarna merah jambu
Perisa Rose
CARA-CARA
1. Campurkan semua bahan A ke dalam bekas mixer. Putar sehingga adunan berwarna kuning pucat.
2. Masukkan telur sebiji-sebiji. Putar sebati..Masukkan esen vanila dan putar sebati,
3. Masukkan Bahan C yang telah diayak dan putar menggunakan kelajuan paling slow. Putar sehingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Adunan pertama ketepikan. Adunan kedua masukkan pewarna merah jambu dan perisa rose..Gaul sebati.
5. Tuangkan dahulu adunan pertama ke dalam loyang/ bekas aluminium.. Ratakan. Kemudian tuangkan pula adunan rose. Ratakan. Tuangkan lebihan adunan pertama. Last sekali tuangkan lebihan adunan rose. Ratakan.
6. Akhir sekali ambil belakang sudu dan swirlkan adunan. Taburkan dengan hirisan badam.
7. Panaskan oven pada suhu 160 darjah celcius selama 10 minit. Bakar kek pada suhu yang sama selama 50 minit.
* buruk sikit la kek aku ni kejadiannya..haha, sebab panas-panas terus potong. Nak mengejar natural light punya pasal..hihi
0 komen:
Post a Comment