FIND RECIPES HERE

20 Jul 2015

RESEPI BISKUT SEMPERIT~HARUMNYA

Assalamualaikum..


Harini dah raya ke-4.Walaupun esok aku dah start kerja confirm2 ramai lagi malay yang cuti.huhu.sunyi la nampaknya ofis.Kedai-kedai makan pulak selalunya cuti seminggu.Kena bawak bekal la jawabnya esok.

Sesape yang kerja harini confirm takde mood nak buat kerja.Takpe jangan sedih-sedih smbil sambil buat kerja tu usha la sikit resepi aku nak share ni mana tau boleh try raya tahun depan.ho3.


Semperit ni masuk tahun ni dah tahun kedua dah aku buat.Memang lemak berkrim.Memang la lemak sebab kita gunakan butter, memang harum sangat-sangat.Bukan nak kata la, tapi pernah beli biskut raya kat kedai biskutnya tak rasa apape,macam dia guna minyak je kat biskut tu.huhu.Biasa la sekarang ni semua orang nak berjimat kan, kalau nak yang berkuliti kena la buat sendiri or tempah kat member-member ofis yang memang bisnes biskut raya, so rasa tu dijamin sedap.

Rujukan: Azlita masam manis

BISKUT SEMPERIT
BAHAN-BAHAN

    250g butter
    140g gula icing (kalau berketul ayak dulu)
    1 biji kuning telur (GRED B)
    250g tepung gandum
    150g tepung kastard 
    30g tepung jagung
    1 sudu teh esen vanila
    buah ceri dipotong kecil sebagai hiasan


CARA-CARA
1.Ayakkan tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung. Ketepikan

2.Pukul butter dan gula hingga sebati.


3.Kemudian, masukkan kuning telur dan esen vanila dan pukul hingga bergaul sempurna


4.Masukkan campuran tepung tadi sedikit-sedikit dan uli menggunakan senduk/tangan sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.


5.Panaskan oven pada suhu 170C


6.Alaskan loyang dengan baking paper.


7.Masukkan doh ke dalam acuan semprit (bunga) dan tekan di atas loyang


8.Hiaskan dengan ceri ditengah-tengah bunga.


9.Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 15 minit


10.Sejukkan dan boleh la disimpan di dalam bekas biskut.




0 komen:

Post a Comment