FIND RECIPES HERE

29 Mar 2015

RESEPI ORANGE BUTTERCREAM MINI CAKE

Assalamualaikum....



Sejak akhir2 ni aku selalu je tak cukup tidur..Batuk dah sebulan lebih..Walaupun batuk dah kurang, asal aku baring, napas bunyi,tetibe je kahak banyak, nampaknya asthma aku datang balik. Setiap pagi mesti kena muntah dulu nak keluarkan kahak, pastu loya2. Kalau terbangun dari tidur pukul 2,3 pagi mesti batuk-batuk,banyak kahak,semput sikit. Memang susah nak tidur balik. Kalau boleh tidur pun kena tidur mengiring..Memang tak boleh tidur terlentang..

Lagi-lagi kalau time aku senggugut ni perit betul rasa.Lagi teruk sengugut aku jadinya..huhu.Sekarang ni pulak makan ubat tahan sakit pun tak boleh jalan dah.Takde kesan kat senggugut aku.Dah imun agaknya. Tak pela, mungkin ni kifarah dosa kan..Redha je..


Jom la kite citer pasal kek pulak.. Dah lama sebenarnya aku teringin nak buat kek macam ni.Memang aku pernah buat kek yang ade buttercream before ni Kek Oren Bersalut Coklat tapi macam tak kemas sangat.Tu yang aku teringin sangat nak buat lagi.

Pada aku nak buat kek berlapis-lapis yang ade cream, ganache memang makan masa yang lama.Sebab aku pun memang tak terer bab-bab melapis ni.hehe. Jadi siapnya lambat la kan.Lagipun takde banyak masa sebab kekangan kerja...(ceh macam busy sangat.haha).Alhamdulillah jadi jugak, elok sikit dari yang aku buat before ni.Kek ni adalah mini cake, aku guna round cutter untuk potong dia jadi bulatan kecik yang comel..hehe


BAHAN-BAHAN
KEK CHIFFON COKLAT
Orange Buttercream Mini Cake

Bahan A
5 butir kuning telur (Gred B)
20g gula kastor
80g minyak masak
80g air
125g self rising flour
15g serbuk koko

Bahan B
5 butir putih telur
80g gula kstor
CARA-CARA
1. Kuning telur dan gula dipukul ringan hingga sebati.Masukkan minyak, air dan kemudian serbuk koko.Pukul sehingga sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul sebati.Ketepikan
3. Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit.Pukul hingga putih telur menjadi kental/soft peak.
4.Masukkan kesemua adunan bahan A yang sudah siap tadi ke dalam adunan putih telur (bahan B), kaup balik menggunakan senduk hingga sebati.
5.Tuangkan ke dalam loyang leper. (aku guna dua loyang)
6.Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 160 darjah.Bakar selama 20 minit atau sehingga masak. Jangan overcooked sebab nanti kek kering. 
7.Apabila kek sudah masak. keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.Masukkan dalam peti sejuk semalaman untuk bagi kek sedikit keras supaya senang nak melapis kek nanti.

BAHAN ORANGE BUTTERCREAM
Rujukan:Azlita Masam Manis
100g putih telur (anggaran 3 biji telur)
200g gula kastor (jangan guna gula pasir nanti susah nak larut)
300g unsalted butter
3 atau 4 sudu besar emulco oren
CARA BUTTERCREAM
1.Satukan putih telur dan gula dalam satu bekas kemudian panaskan dengan cara double boiler.
2.Panaskan sehingga gula betul-betul larut (sambil kacau).Tapi jangan sampai telur tu masak ye.
3.Bila gula dah larut cepat2 angkat dan putar guna mixer sehingga menjadi berkilat dan kental (bila terbalikkan adunan telur tak jatuh)
4.Masukkan butter dan pukul sebati. 
5.Kemudian masukkan emulco oren.Pukul sebati.
6.Masukkan buttercream ke dalam plastik/piping bag untuk piping atas kek nanti.

Glass bottle ni akak aku yang bagi..hehe

CHOCOLATE GANACHE
60g susu cair
160g coklat masakan
10g unsalted butter 
Panaskan susu cair dengan cara DOUBLE BOILER.Bila sudah agak panas, alihkan ke tepi dan masukkan coklat.Kacau sehingga coklat mencair.Masukkan pulak butter dan kacau sehingga sebati.Ketepikan.Bila sudah sedikit sejuk, masukkan ganache ke dalam plastik/piping bag.
CARA MELAPIS KEK
1.Mula-mula keluarkan kek yang dah 2 jam dalam peti sejuk tadi. Cut kek menjadi 4 bulatan kecil menggunakan round cutter.(nanti ade masa aku attach pic cutter ni)
2.Pipekan buttercream dia atas kek pertama dengan corak lingkaran macam bentuk ubat nyamuk tu.hehe
3.Letakkan kek yang kedua dia atas lapisan cream tadi.
4.Pipekan pula buttercream dia atas kek yang kedua. Kemudian, ratakan pula di bahagian tepi kek.
5.Simpan kek dalam peti ais selama 3-4 jam sehingga buttercream betul2 keras.Lagi elok semalaman.
6.Bila buttercream dah mengeras, pipekan pula ganache di atas kek dan ratakan di tepi kek.Siap!
*Boleh hias kek mengikut kreativiti masing-masing..hehe.Aku guna snek choco oat je.

0 komen:

Post a Comment