FIND RECIPES HERE

2 Oct 2014

RESEPI VANILLA CAKE ~ SUPER MOIST

Assalamualaikum...


Adoi la.Dari tadi menguap je keje aku.Sekarang ni cepat je tidur mlm.Pukul 9 je dah ngantuk..Tapi selagi aku tak post resepi kek yang aku buat sabtu lepas,hatiku takkan tenang.wawawa.mengade je statement aku.

Kek kali ni adalah kek vanilla. Aku ni biasanya kalau nak try buat apape resepi, aku kadang-kadang kalau cari resepi yang berbahasa melayu tak jumpa,aku suka cari kat website yang omputih. Sebab kalau tengok gambar dorang snap memang cantik-cantik dan membuat aku terliur.hehe.Kenapa aku pilih resepi yang ni adalah sebab aku baca cara dia buat kek tu lain dari yang lain.



Aku citer sikit la ye ape rasa kek ni.Kek vanilla macam yang aku tulis kat tajuk memang super moist.Pastu kaya dengan rasa butter.Walaupun aku guna unsalted butter, tapi rasa manis masin lemak butter tu memang sedap sangat.Walaupun rasa butter kuat, rasa vanilla still yang terkuat.hehe.Yela kan, kek ni kek vanilla bukan kek butter.

Resepi kali ni aku translate ke bahasa ibunda kita, bahasa melayu.hee.Ade jugak la aku adjust resepi sikit-sikit...So, ape lagi moh la kite.moh moh

VANILLA CAKE
Sumber:Sweetapolita.com

Vanilla cake
BAHAN-BAHAN
UNTUK KEK
5 biji putih telur gred B
1 biji telur gred B
1 cawan susu full cream
4 sudu kecil esen vanila
3 cawan tepung supefine,diayak
2 cawan gula pasir
1 sudu besar+1 sudu kecil baking powder
3/4 sudu kecil garam
12 sudu besar unsalted butter, yang masih dalam
suhu sejuk dan tidak beku

ORANGE GANACHE
50 ml susu cair/susu full cream
140g coklat masakan Van Houten
Orange emulco
CARA-CARA
KEK
1) Campurkan putih telur,telur,susu dan esen vanilla dalam satu mangkuk sederhana besar.Kemudian kacau sehingga sebati.Ketepikan
2) Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk mixer.Putar bahan kering selama 30 saat dengan kelajuan perlahan.
3)Masukkan butter sesudu demi sesudu dan putar lagi sehingga sebati.(crumble texture).
4)Masukkan pula campuran telur tadi sedikit-sedikit dalam 3 bahagian.Putar sehingga adunan lembut dan fluffy.Pastikan adunan diputar rata
5)Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang sama banyak dan campurkan dengan color yang korang suka.
6)Masukkan adunan dalam dua loyang berasingan yang sudah dilapik dengan baking sheet.Bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu yang sama.Letakkan loyang dibahagian tengah oven.Pastikan jangan terlebih bakar untuk elakkan kek kering.Gunakan lidi untuk cucukkan pada kek,jika tidak ada adunan yang melekat, tandanya kek sudah masak.

COKLAT GANACHE 
Panaskan susu dengan cara DOUBLE BOILER.Bila sudah agak panas, alihkan ke tepi dan masukkan coklat.Kacau sehingga coklat mencair.Masukkan pula emulcodan kacau sehingga sebati. Ketepikan.






*Harga minyak naik lagi.Jap lagi harga barang pulak naik bertingket-tingket. Duit mengalir laju bagaikan air...



0 komen:

Post a Comment