FIND RECIPES HERE

9 Sept 2014

RESEPI JAPANESE CHEESECAKE~NOM NOM NOM YUMMY

Assalamualaikum...



Time aku tengah menulis ni, kat luar angin kuat , macam nak hujan...kat dalam umah pun boleh rasa sejuk..Fuh ni kalau tidur memang sedap..Tapi sebelum tido, nak mengupdate la dulu blog I yg dah lama kena tinggal ni..kang kalau tak update tak popular dah la blog I nanti.erk.bajet macam popular sangat blog aku yang tak seberapa ni.hihi


Disebabkan aku pun dah rasa nak tido cepat ni, sebab angin kat luar pun dah makin kuat, jom la citer sikit pasal cheesecake ni.Al-kisahnya aku ternampak,bukan ternampak,memang terbaca, resepi kat group kat facebook.siapakah gerangan group itu? ( eh.tetibe tertulis bahasa sastera pulak...sastera ke laut.)...Resepi berkisar pasal japanese cheesecake ni la..Time terbaca tu tertengok la sekali pic dia yang gebu tu.So, rasa cam geram pulak,terus rasa nak buat.


Cara buat kek ni lebih kurang macam buat kek chiffon..sebab telur putih ngn kuning diasingkan..Tekstur mmg moist dan lembut, lagi lembut dari kek chiffon...Untuk makluman (ayat skema), first time aku rasa cheesecake yang aku buat ni, aku rasa macam pelik,cam tak berapa berkenan,sebab aku mmg tak berapa minat mkn cheesecake.Pastu esoknya bila fresh dari peti ais, makan sejuk2 tetibe rasa sedap pulak..ho3.(takpe kot puji kek sendiri,sbb takde sape nk puji..heh)

Konon tadi taknak banyak cakap, last2 pnjg berjela membebel..hihi.jom la kite tgk resepi.jom2.

Sumber: Resepi Ringkas
JAPANESE CHEESECAKE
Japanese Cheesecake

BAHAN-BAHAN
7 keping sliced cheese/cheddar cheese
200 ml susu segar
4 biji telur gred A
75g tepung naik sendiri
75g butter
100g gula kastor
CARA-CARA
1.Ambil 7 keping cheese tadi dan koyakkan menjadi kepingan kecil.Masukkan ke dalam periuk yang berisi susu segar.Masak dengan api yang perlahan.Kacau sampai cheese hancur.
2.Bila cheese dah hancur,masukkan butter.Kacau sampai butter cair dan bergaul sebati.Ketepikan.
3.Asingkan putih dan kuning telur.
4.Pukul putih telur dengan gula sehingga menjadi soft peak (bertanduk).Soft peak tu maknanya bila kita terbalikkan bekas mixer tu campuran tadi tak jatuh/menitis.Ketepikan.
5.Pukul kuning telur hingga kembang (color kuning cair) dan masukkan adunan cheese tadi.
6.Masukkan pula tepung sedikit2 dan pukul sekejap hingga sebati.
7.Alihkan dari mixer, dengan cara kaup balik, masukkan adunan putih telur.Gaulkan hingga sebati.
8.Sediakan loyang chiffon (tengah lubang).Tuangkan adunan kek ke dalam loyang.
9.Panaskan oven pada suhu 170 darjah selama 5/10 minit.Bakar kek pada suhu yang sama selama 45 minit -1 jam



Moist dan lembut...





*Angin dah xde,xjd hujan nampaknya....tp dah ngantuk.

GUD NITE UOLS...



0 komen:

Post a Comment